Sunday, August 28, 2011

FO: earth & skyPattern / Malli: Earth & Sky by Stephen West
Size / Koko: S
Yarn / Lanka: Cascade Yarns 220 Superwash Sport
Needles / Puikot: US 6 - 4.0 mm

My first ever Mystery KAL is now finished and here's the finished project. I usually don't do Mystery patterns, because I want to be sure of the colour placement etc. but I had faith in Stephen and took a chance. I expected a unisex shawl and chose colours that would suit both me and my boyfriend. I luckily got the colours right on the first try and the knitting was very much fun the whole month.

I've never done intarsia, and stranded knitting is not my strength either, so this was a great training sample. There were quite many yarn ends to weave in but there was enough time between the clues to do the dull part little by little.

Cascade 220 Superwash Sport
The yarn was really soft merino wool. I'ts really affordable and I was positively surprised of how much a pleasure it was to knit with the yarn. The shawl looked great already before blocking. I'm planning on knitting a hat with the same colour combo.

If I knit the shawl again, I would choose different, toned down shades of the same colour. All in all, I'm really happy with the shawl and colours. I think we have to take turns in wearing the shawl since we both like it so much.

Sain ensimmäisen mysteeri-KALin päätökseen ja tässä lopputulos. En yleensä tykkää yllätyksistä neuleiden suhteen, koska haluan olla varma värien yhteensopivuudesta ja paikoista. Stephenin KAL sen sijaan kuulosti niin houkuttelevalta, että otin riskin ja lähdin mukaan. Odotin unisex-mallia ja valitsin sen takia värit, joista tykkään itse ja jotka sopivat myös poikakaverilleni. Värien sijoittelu onnistui ekalla yrittämällä, ja neulominen oli tosi hauskaa koko kuukauden ajan.

En ole koskaan neulonut intarsiaa, ja kirjoneulekin tökkii aika usein, joten huivi oli kelpo harjoitus molempiin. Langanpäitä tuli pääteltäväksi kammottava määrä, mutta onneksi vihjeiden välillä oli sen verran aikaa, että tylsä osa tuli tehtyä huomaamatta.

Lanka oli superpehmeää ja edullista merinoa TitiTyystä. Neulominen oli yllättävän miellyttävää ja neulepinta oli sileä jo ennen pingottamista. Suunnitelmissa on pipo samalla väriyhdistelmällä...

Jos neuloisin huivin uudestaan, valitsisin yhden värin rauhalliset sävyt, en välttämättä hirveän isolla kontrastilla. Olen tosi tyytyväinen huiviin ja väreihin. Täytyy varmaan sopia huivinkäyttövuorot, koska molemmat tykkää huivista niin paljon.

3 comments:

Julie said...

wow, what an amazing, jaw-dropping shawl!! It's beautiful, I love the colours. reminds me a bit of stained glass.

Tiina said...

Valitsit kyllä kauniit värit, huivisi on ihana!

Milja said...

Thanks Julie! I love the colours too and the pattern is so clever!

Kiitos Tiina!